Vi säljer och köper begagnat som aldrig förr

Stark frammarsch för klädförsäljningen, årets raket är fidget spinnern, upplevelserna ledde till högst budkrig och Marcus Birros bröllopstavla fick mest uppmärksamhet. Så summerar Tradera auktionsåret 2017 i sin nya årsrapport Klubbat & Klart.

Mest populära kategorierna på Tradera 2017 var ”Kläder, Barnkläder & Barnskor”, samt ”Antikt & Design”.
Den kategori som växte mest var kategorin ”Leksaker”.
– Det är glädjande att modekategorin fortsätter öka så starkt. Hela 70% av ett plaggs totala klimatpåverkan ligger i just produktionsfasen, så om vi blir bättre på återbruk så gynnar det verkligen miljön. Att leksaker tagit sådan fart är en naturlig följd av att föräldrarna redan har vanan inne att sälja barnens kläder vidare. Då ligger även leksakerna nära till hands, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.

Listan över trendigaste prylarna toppas av årets stora fluga bland barn – Fidget spinnern. Även Nintendo Switch och ovanligt många domännamn har sålts i år. Den dyraste auktionen 2017 blev biljetterna till matchen mellan Manchester United/Arsenal som gick för 379 100 kronor och som såldes till förmån för Musikhjälpen.
Mest uppmärksammade auktionen stod Marcus Birros exfru för när hon sålde deras bröllopstavla. Den lockade in drygt 178 000 besökare till Tradera. Även långklänningen från ELLE-galan som Camilla Läckberg sålde till välgörande ändamål drog stor publik.
– 2017 blev det starkaste året på flera år på Tradera. Svenskarna säljer och köper begagnat som aldrig förr, vilket är glädjande, eftersom det gynnar miljön. Återbruk är nyckeln till en mer hållbar konsumtion, säger Sofia Hagelin, pressansvarig Tradera.