Varför skulle jag?

Redan den 8 augusti nådde vi Overshoot Day och hade då gjort av med hela årets ekologiska budget. Tänk om mitt konto funkade så. Den 9 augusti fick kontot nog och frös tillgångarna. Intressant tanke. Fast många finns det som har det så. Som inte kan konsumera. Enligt koldioxidbantaren Staffan Lindberg så är det enklaste sättet att koldioxidbanta att begära lönesänkning. Skämt åsido…

Att vi tär på jordens resurser är ett faktum och verkar ändå inte bekomma den stora massan anmärkningsvärt. Numer kör vi Black Friday hela veckan lång trots att vi lånar med rätt dyr ränta på vårt naturkapital. Arktis smälter och permafrosten tinar. Jajamän.

Miljöfrågan hänger också ihop med mänskliga rättigheter och orättvisor. Mina besök på de ledande klädkedjorna har avtagit markant. Jag vill att de som syr mina kläder ska ha en rimlig lön. Att barn inte jobbat överhuvudtaget. Jag har plågat mig igenom böcker som Modeslavar, En solkig historia och Den lilla svarta. Jobbigt nyttigt. Klart att vi ska handla. Men med måtta. Klart vi  ska stötta lokala handlare. Men en ecotischa för 80 spänn. Den ekvationen går inte ihop.

I frånvaro av klimakteriet har jag kommit i klimateriet. Klimatpaniken är ständigt lite närvarande. Jag blir mer blöt och svett av regnväder och uppvärmning av jordens yta än av fysiska företeelser. Det är skarpt läge och jag vill göra mer och jag tänker göra mer. Det lovar jag.

Avslutar med min dotters svar inför 6-årsdagens önskningar –  ‘jag har vad jag behöver’. Nu tar jag ett kliv tillbaka. Nu är det ju hennes tur att konsumera. Fast med mycket klokare val, ledd med en lätt hysterisk morsa över axeln.

Vare sig du firar jul eller inte önskar jag dig en fridfull december

Anna-Lena Elg

Tips!

  • Bok – Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen (en koldioxidbantares bekännelser) av Staffan Lindberg. Trots allvaret finns skrattläge. Finns att låna på Karlskoga bibliotek.
  • Webben – klimatkontot.se – se din klimatpåverkan
  • Föreningen Medveten konsumtion uppmanar till – Inget NYP(roducerat) i jul

Håll det enkelt

I svallvågorna av Black Friday kommer här lite hållbara tips inför julen. Kristallglas, udda porslin och linneservetter ger en personlig känsla. Titta hemma, hos släkt och hos vänner. På loppisar finns det massor. Plocka vad naturen ger längs stigen du går. Låt dig inspireras!

Rekvisita privat och lånat från Klara Vinter hos Salong Hårmodet.

Foto: Nina Simonen.

Farmors guldkantade porslin används även till vardags. Guldkoppen jag önskade så innerligt som 7-åring. Kristallglas från loppis. En kombo som fungerar än idag.

Gammal ask fungerar fint som paket.

Krispiga dukningar. Paket med favorittapeten och ett sidenband.

Pepparksform som servettring. Virkad duk som tallriksunderlägg.

En klassisk jul. Rött och vitt. Ännu en djupdykning i jullådan och lite kreativt skapande med hjälp av naturen.

För Mnytts motorintresserade, en specialdukning.

Spillbitar av papper och kartong blir både juldekorationer och julklappsetiketter.