Still life hiking backpack, boots and equipment

Årets Begagnade Julklapp 2017

Är vandringsutrustning

Var tredje svensk upplever ökat intresse för friluftsliv och nu har Blocket utsett för tredje året i rad ett begagnat alternativ i julhandeln. Detta baserat på statistik över vad som trendar på begagnatmarknaden. I år har privatannonseringen av typiska vandringsprylar ökat med uppåt 15 procent jämfört med 2016.

För att en produkt ska utses till ”Årets Begagnade Julklapp” ska den bland annat ha väckt stort intresse under året.
Under 2017 ökade antalet sidvisningar inom kategorin ”Camping & Friluftsliv” på Blocket med 12 procent jämfört med 2016. Samtidigt visar undersökningen att fler än var tredje svensk (35%) upplever att intresset för friluftsliv bland familj, vänner och i media ökat under de senaste åren.
Tittar man specifikt på vilka sökningar som har ökat mest sticker sökorden tält, ryggsäck och kängor ut. Totalt sett har sökningarna för dessa ord ökat med hela 30 procent under året jämfört med fjol.
– Under året har vi hört om ett växande intresse för fjällvandring, ovana vandrare som fått betala dyr helikopterskjuts och Kronprinsessans vandring genom Sverige. Att äventyr i kombination med lugn och tystnad är det nya svarta syns tydligt även på andrahandsmarknaden vilket gör den begagnade vandringsprylen till en populär, prisvärd och klimatsmart julklapp, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.
Privatannonseringen av typiska friluftsprylar har också ökat på Blocket.
Även försäljningen av begagnade sovsäckar och kängor har ökat. Snittpriserna varierar för olika kategorier. För begagnade tält är priset 2 300 kronor vilket vittnar om att det är utrustning av hög kvalitet och värde. Enligt Blockets undersökning svarar två av tre svenskar (67%) att de skulle kunna tänka sig att köpa begagnad vandringsutrustning.
– Att bege sig ut på vandring kräver kläder, skor och utrustning som tål väder och vind. Det är teknologi och funktionalitet som kostar. Har man vandringsprylar hemma som inte kommer till användning är det en god tid att sälja det vidare nu när efterfrågan är stor, säger Linnéa Aguero.

Kriterier för Årets Begagnade Julklapp:
• Produkten ska ha väckt ett stort intresse under året och ligga i tiden.
• Produkten ska ha ett väsentligt andrahandsvärde och vara efterfrågad bland människor som handlar begagnat.
• Produkten ska finnas på andrahandsmarknaden i stor eller ökad omfattning.