Värmlandstomten Inge i Halla skojar med barnen framför brasan.

Succéfesten i Storfors är tillbaka 5 december

Tisdag den 5 december har hela Storfors kvällsöppet.
Inramade av brasor och 350 marschaller i centrum finns mängder av utställare på plats – både utomhus och inomhus.
– I år välkomnar vi särskilt Värmlandstomten Inge från Halla, luciatåget och Stefan Nilsson som ska hålla öppet i järnvägsstationens gamla väntsal, säger kommunalråd Hans Jildesten.

Den 5 december mellan fyra och sju kommer hela centrum att lukta glögg och mat lagad utomhus över öppen eld – medan gator och torg fylls av folk. En populär aktivitet för alla barn under tio år blir säkert besöket hos Värmlandstomten, som väntar i sin tipi för att få dela ut paket.
Grundtanken med julfesten, som hålls för femte året i rad, är att stärka det lokala näringslivet. De företag och föreningar som inte har lokaler i centrum, men som ändå vill visa upp sig, finns på plats i Kulturhuset och både inne i och utanför Kommunhuset.
På torget utanför kommunhuset finns stora tält, uppvärmda med gasolkanoner, och en sprakande brasa. Här kan man äta medeltidspizza, värmländska kôlbullar eller nygrillade hamburgare och strosa bland försäljare.

I Kulturhuset är aktiviteterna många. Man kan pyssla, skjuta en serie hos skytteföreningen, fiska fiskdamm, träffa tandtrollen eller slå sig ner i biosalongen om man behöver vila från julmarknad och utställare. Strax intill kan man provköra Stefan Nilssons modelljärnväg i Stationshuset där han är på gång att bygga ett museum. Julmarknadsutställare finns det gott om liksom ett par loppisar i centrum. Butikerna har självklart öppet med specialerbjudanden. Kvällens kanske bästa erbjudande står Karlstad Airport för med en resa för två till Frankfurt som tävlas ut bland besökarna.

I kommunhuset finns representanter för bland annat bygglov, avfallshantering, polis, arbetsförmedling, bostadsbolag, fiberanslutning och turism.
– Förra året var centrum fullt av besökare, självklart tror vi på samma succé i år. Vi har ju lagt den här festen på en helt vanlig vardagskväll bara för att det inte ska konkurrera med andra evenemang, säger Hans Jildesten.

av Eva Wiklund