Det finns många råd att ge till den som letar antika möbler på auktion. Det är till exempel bra att fundera på hur och var möbeln ska användas. Det är sällan charmigt med äldre möbler som byggts- eller målats om för att passa ett modernt hem. Det kan även inför ett köp vara intressant, både för nöjes skull och för prislappen inför en eventuell framtida omförsäljning, att ta reda på objektets proveniens. En kategori möbler som kan dölja många hemligheter för sin köpare är de stoppade.
Stoppmöbeln som vi föreställer oss den idag har inte någon särskilt lång historia. Före barocken på 1600-talet förekom inte några möbler med fast stoppning i Sverige. Man använde då istället lösa dynor som fylldes med diverse olika material. Den äldsta fasta stoppningen var av halm eller annat torkat växtmaterial som placerades löst under klädseln. Komforten var sannolikt inte så hög. Ytan däremot, skinnet eller textilen som prydde möbeln, fyllde en statusfunktion då sådana varor var mycket exklusiva. När den fasta stoppningen gjorde sitt inträde här var den därför förbehållen de mest förmögna.
Ganska långt senare, omkring år 1800, introducerades resårstoppningen.
Denna bestod fram till omkring 1950-talet av en botten av metallspiraler som knöts samman för hand med garn till ett resårhus varpå en stoppning av tagel eller spunna växtfibrer syddes fast mellan vävar i linne eller jute. I och med industrialismen kunde produktionen av stoppade möbler effektiviseras och dessa blev då också billigare. Stoppmöbeln brukar sägas haft sin storhetstid under 1800-talets andra hälft, i salongerna som inreddes i så kallad tapetserarstil.
Antika möbler har alltid av naturliga skäl ett slitage. Stoppade möbler, framförallt de resårstoppade, kan ha dolda skador på garn och vävar som inte märks innan de börjar användas igen. Man bör ha i åtanke att en sådan eventuellt behöver lämnas in hos en möbeltapetserare för restaurering. Mitt personliga favoritråd till den som vill köpa antika möbler, kanske framförallt stoppmöbler, är därför att undersöka den noga på plats. Man har inte alltid möjlighet till detta vid köp hos nätauktionsfirmor, men det finns ofta kunnig personal som man kan kontakta för en noggrannare konditionsrapport.
Anna Englöf. Kulturvetare