Ylva och Ola har fått sitt drömkök.
Köpa ett måttbeställt kök eller ett kök med standardmått? Ylva och Ola Matikainen i Skoghall funderade länge. De bor i ett äldre hus där inte alla vinklar är räta och där dagens standardmått inte passar in. Det gamla köket var platsbyggt av dåtidens snickare. Nu blev lösningen ett nytt måttbeställt kök. De fick precis det kök som de ville ha.
Ylva och Ola åkte runt till flera företag i Karlstadsområdet som säljer kök och tittade och funderade länge och väl.
– Vi tyckte att det var viktigt att det fick ta tid och att vi funderade både en och två gånger över vad vi ville ha, säger både Ylva och Ola.
De googlade mycket på nätet för att hitta bra idéer och få tips. Ylva, som arbetar som arkitekt, ritade upp massor av köksmodeller i 3D i datorn och plockade ut ett tjugotal bilder som de kunde utgå från. De resonerade sig gemensamt fram till hur de ville ha köket, allt från hur bänkar och skåp skulle placeras till vilket kakel som passade och resonerade om utseendet på skåp- och lådknoppar. På bilderna testade de hur de skulle placera spisen, var den passade in bäst och var det var bäst att ha arbetsbänken.
Efter att ha besökt flera kökssäljare kom de till Värmlandskök på Kasernhöjden i Karlstad där de fastnade för en lösning från Strömsdal, ett företag som sålt kök sedan 1940-talet. De har både standardkök och kök som är måttanpassade. Det sistnämnda passade Ylva och Ola perfekt.
Diskbänken är helt i rostfritt med en uppvikt kant mot väggen vilket är både praktiskt och snyggt. Bänkskåpen ger en rustik känsla och passar bra in i det äldre huset. Golvlisten är utanpåliggande som det var i ett äldre kök.
– Dessutom var Mattias på Värmlandskök både idérik och lyhörd för våra önskemål. Det finns många fina kök men det var väldigt viktigt att vi kunde få till precis den känsla vi var ute efter, säger Ola.
Eftersom de bor i ett äldre hus passar inte dagens standardiserade mått. Det befintliga köket var byggt på plats för länge sedan. För att slippa konstiga lösningar gällde det att få ett kök som de kunde anpassa efter de befintliga måtten. Strömsdals kök blev lösningen. Behöver ett skåp ha ett udda mått på 67 centimeter eller 117 centimeter tillverkar fabriken det.
Köket levererades och en snickare satte allt på plats.
Planeringen av det nya köket tog som sagt lite tid. Allt köptes inte in på en gång. Det var medvetet från Ylva och Olas sida. Spisen, en 90 centimeters bred rostfri Smeg med dubbla ugnar och induktionshäll, hittade de till kampanjpris ett halvår innan de beställde köket. Ola är intresserad av att laga mat och en ordentlig spis var något som stod högt på prioritetslistan.
En praktisk låda som blivit en bra förvaring av bland annat matoljor. Lådorna är måttanpassade och därför lite bredare än i de standardiserade köken.
– Just spisen ansåg vi som jätteviktig och vi var beredda att lägga pengar på den och sedan hitta lite billigare lösningar för flera andra saker, säger Ola.
Diskbänken är ett exempel där de tillsammans med Värmlandskök letade fram en annan leverantör än den de normalt använder. Den har en råare eller grövre finish men det är inget som stör Ola och Ylva, tvärtom.
– Diskbänken ser lite gammeldags ut. Man får en liten känsla av storkök eller bistro, säger Ylva.
Valet betydde också en kostnadsbesparing på flera tusen kronor.
Ett annat fynd var fyra lampor som nu sitter över diskbänken och som ger köket en lite industriell look. Lamporna hittade de på Ebay i England.
Själva köksinredningen går i en dov grå ton och här har man varit noga med detaljerna. Istället för en vanlig golvsockel som fästs några centimeter in mot skåpbenen har de valt en utanpåliggande sockel som ger en gammeldags känsla i stil med den övriga köksinredningen. Skåpen är i massivt trä med målade fronter. Några av lådorna är också i massivt trä vilket ger en gedigen och skön känsla.
Snickaren har anpassat böjningen på skåpets avslutning ut mot rummet så det passar exakt. Diskbänkskåpet är uppdelat i två halvor varför inte hela skåpet behöver dras ut.
Ylva tycker om att baka och därför valde de att satsa på bänkskivor i kvartskomposit som känns och ser ut som sten men som är både tåligt och lättskött. Bänken som passar för brödbaket har de placerat mittemot spisen så att de båda kan stå och arbeta samtidigt.
Istället för ett traditionellt skafferi har de valt att förvara specerierna i de utdragbara och rymliga lådorna. Lådorna ger en bra överblick och gör det lätt att hitta sakerna. De har även valt att förvara tallrikar och annat porslin i lådorna. Tallrikar som kan vara tunga att plocka ner från ett skåp men som nu blir lätta att ta fram. Lådorna är mjukstängande och känns gedigna i utförandet.
Många köksleverantörer erbjuder spotlights inne i vitrinskåpen men den varianten valde de bort.
– Det blir lite utställningsaktigt tyckte vi, säger Ylva.
Däremot har de spotlights under skåpen lyser upp bänkytorna som bänkbelysning.
Ovanför diskbänken har de istället för skåp satt upp hyllor. För att få ett rustikare utseende valde de att istället för vanliga hyllplan leta efter en annorlunda lösning. Den hittade de på en liten såg i Sunne. Här hade ägaren av sågen fått tag i en större ek som han fått löfte om att såga upp om han bara forslade bort eken. Den bastanta eken blev till ett ordentligt lager plankor och Ylva och Ola åkte dit och fick hyllplan både uppsågade och hyvlade och med den ena kanten sparad från träets barksida.
Från den gamla eken fick de också till en gedigen toppskiva till köksbordet. Här köpte de underdelen till bordet på Ikea, bytte ut bordsskivan och monterade dit den nya toppskivan i tjock bastant ek.
En äldre redahylla som målats i samma färg som de övriga skåpen och som smälter bra in.
Idag är Ylva och Ola mer än nöjda med det nya köket även om det återstår några små detaljer innan allt är klart.
– Kontakterna med Värmlandskök har fungerat mycket bra och vi har haft väldigt stor hjälp av deras snickare som var här och monterade köket.
– Vi har fått precis som vi vill ha det, avslutar Ylva och Ola.
av Björn Hallin